Blogg2025-01-10T16:21:51+01:00

Välkommen till vår Blogg

1801, 2025

Januari – ett steg isär eller ihop

By |18 januari 2025|

Varje år skiljer sig omkring 20 000 par i Sverige och januari månad är en av perioderna på året som ligger i topp gällande antal skilsmässor. Detta kan ju tänkas bero på att man efter en lång höst haft en tuff december bakom sig, och där jul och nyår kanske inneburit förhoppningar om mysig samvaro. Men mer tid ihop kan ju snarare synliggöra den problematik som finns där och samvaron kanske snarare innebär mer skav och konflikter i relationen. I England och USA har t.o.m. första arbetsdagen efter julledigheten kommit att kallas “Divorce Day” just för att man sett en ökning av inkomna skilsmässoansökningar denna dag. Den andra perioden på året är omkring september/oktober, då troligtvis som en liknande reaktion på relationen efter långledigheten ihop. 

Men starten på året kan ju också innebära en nystart, vilket vi skrev om i förra inlägget – att ta tag i något som inte fungerat, såsom relationen. Att gå i parterapi kan ju vara ett sätt att få hjälp att starta en förändringsprocess. I vissa fall kan en parterapi leda fram till en separation men då kanske som ett mer välgrundat beslut, men i många fall kan det leda fram till bättre kommunikation och ökad närhet.

En annan reflektion på temat julledighet och parrelationer… ledigheten innebar för oss lite mer slapp tid framför tv´n och lite mer binge-tittande på serier. Vi båda såg Josephine Bornebusch film “Släpp taget” om en familj i kris på Netflix. Av många anledningar inte ett öga torrt, men något som blev väldigt tydligt i filmen (utan att nu avslöja för mycket, även om de flesta säkert hunnit före oss och sett den redan ;-) var just det som vi ofta möter i parterapirummet – att det nödvändigtvis inte handlar om att den ena eller andra “gjort fel”, utan snarare de ohjälpsamma mönster som par tenderar hamna i. Just för det här paret är mamma “Stella” familjens projektledare, den som stressar, styr upp, tar ansvar och kontroll över det mesta i familjelivet. Pappa “Gustav” och andra sidan backar, är emotionellt frånvarande och stänger av, och när filmen börjar är han på väg att lämna relationen. Men sedan ger de sig ut på en resa…  

Det är just detta synsätt som vi tycker är så tilltalande med IBCT, metoden som vi använder i parterapirummet. Det handlar inte om att peka finger (det har ofta paret redan gjort själva!) utan att synliggöra de mönster av ohjälpsamma beteenden de båda hamnat i och där fokus ligger på hur vill jag vara som partner och vad kan jag förändra. Där det kan handla om att våga släppa taget eller att våga ta mer ansvar. Läs gärna mer om IBCT.

801, 2025

NYTT ÅR – NY BLOGG!

By |8 januari 2025|

Nytt år innebär för många en nystart, en chans att börja om, starta upp, skapa någon form av förändring. Det bor något positivt i detta, en känsla av att det aldrig är för sent att ta ett nytt steg i en ny riktning. Vårt namn Movere syftar ju på just detta – en förändring, en rörelse. Men i detta kan det också bo en hel del oro, rädsla för att stå kvar, eller kanske tom ta steg tillbaka i en icke-önskvärd riktning. Med höga förväntningar kommer också risken att misslyckas, och att trilla ner och bli självkritisk.

För några år sedan gjordes en stor studie där man undersökte huruvida 1066 personer lyckades hålla sina nyårslöften, i ett samarbete mellan Stockholms och Linköpings universitet. Läs mer om studien här: https://www.carlbring.se/sa-blir-det-lattare-att-halla-nyarsloftet/. Det som visade sig vara en avgörande faktor var hur löftet var formulerat. Det visade sig att de personer som hade formulerat ett ”närmandemål”, dvs uttryckte något personen skulle börja med, öka på i sitt liv, hade större chans att lyckas jämfört med de personer som uttryckt ett ”undvikandemål” och skulle sluta med något. Dvs ett mål om att träffa vänner mer, komma iväg på det där träningspasset oftare, äta hälsosammare eller att börja prioritera sig själv och ett intresseområde mer, ger större chans att hålla över tid än ett mål om exempelvis att äta mindre godis, titta mer sällan på mobilen etc. I KBT brukar detta benämnas som underskott och överskott. Och det fiffiga med det är – att när ett underskott ökar så tvingas ett överskott att minska – dvs mer kvalitetstid med vännerna gör att man får mindre tid i tv-soffan med mobilen i handen.

Kanske kan Movere Terapis sätt att inleda året med att lägga till en blogg vara ett exempel på ett närmande, något nytt som läggs till där vi som terapeuter får möjlighet att ge en närmre bild av oss, kanske bli lite personliga, lyfta upp intressanta teman, smått och stort, högt och lågt. Så med det sagt, välkommen 2025 och välkommen till vår blogg!

Namnet Movere kommer från latin och betyder att flytta eller röra. Movere är också den retoriska term som innebär att beröra, röra någon till känslor. Movere terapi tar utgångspunkt i just detta, vi hjälper dig till rörelse i ny riktning – ett första steg mot ett ökad välmående.

Besöksadress, mottagning
Terapi- och friskvårdscentrum
Spångatan 20A, Malmö (se karta) »

Movere terapis logotyp i accentfärg

Kontaktuppgifter

Liva Andersson

Telefon: ‍0704-67 36 56
Email: liva@movereterapi.se

Kontaktuppgifter

Hanna Fex

Telefon: ‍0793-55 28 98
Email: hanna@movereterapi.se

Till toppen